"Not only baby steps" rehearsed by Mck |
Γιατί μερικές φορές οι άνθρωποι εμμένουν σε μια βασική τους πεποίθηση, σε μια πολύ ισχυρή τους πίστη, σε ένα τυφλό φανατισμό. Κι όταν παρουσιαστούν αποδείξεις που λειτουργούν εις βάρος αυτής τους της πεποίθησης, τα νέα αυτά στοιχεία δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά. Τους δημιουργείται μια εξαιρετικά δυσάρεστη αίσθηση, βρίσκονται αντιμέτωποι με μια μορφή γνωστικής ασυμφωνίας. Και γιατί είναι τόσο σημαντικό για την προστασία του πυρήνα των πεποιθήσεων τους, εξορθολογίζουν αυτή την αντίφαση, αγνοούν, ακόμη και να αρνούνται κάτι που δεν ταιριάζει με τη βασική τους πεποίθηση, με αποτέλεσμα να εμποδίζουν την όποια υπέρβαση, να γίνονται ανάχωμα στην όποια επανάσταση και τελικά να αποτελούν οι ίδιοι το βασικό εμπόδιο της εξέλιξης τους.
Γιατί το πιο σημαντικό είδος ελευθερίας δεν είναι αυτή που δέχεται τα πάντα χωρίς αμφισβήτηση, δίχως τον φόβο του στίγματος του μαύρου προβάτου. Είναι η ελευθερία που εξελίσσεται, που συμπορεύεται με την εμπειρία και τη γνώση, που εξορκίζει φοβίες, συνήθειες και προκαταλήψεις, που είναι αυτό που πραγματικά είναι και όχι αυτό που μόνο ευχαριστεί και βολεύει.
Γιατί η εμπορευματοποίηση της πραγματικότητας για έναν ρόλο, των αισθήσεων για μια ουτοπική ευμάρεια, η εγκατάλειψη των αισθημάτων και της ορθολογικής αντίληψης με ανταλλάγματα προσωρινής ανακούφισης θέτουν μάσκες, δημιουργούν μια συνεχή ροή νεκρογενών προσωπείων. Δεν μπορεί να υπάρξει καμία μεγάλης κλίμακας επανάσταση πριν μια προσωπική επανάσταση, μια συνειδητή μετάβαση στο ατομικό εκάστου επίπεδο. Είναι αυτό που θα συμβεί από τα έσω πρώτα που θα δώσει το έναυσμα για όποια εξώτερη αλλαγή, αυτή η αλλαγή που θα επηρεάσει όλους και όλα.
Γιατί οι μεγαλύτερες και πιο ισχυρές επαναστάσεις συχνά αρχίζουν πολύ ήσυχα, κρυμμένες στη σκιά των απανταχού ευσυνείδητα κρυμμένων αμφισβητήσεων και επιθυμιών, της αριστοτεχνικά κηδευμένης λαχτάρας της απελευθέρωσης της δράσης και της αντίδρασης.
Γιατί κάθε αναπάντητο απορία πρέπει να είναι πάντα μια εν δυνάμει ερώτηση.
Μάκης Κολοβός, Αθηνα 2014.
Read in English at Flatplains
Comments
Post a Comment