Skip to main content

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ («Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΑΣ» - ΤΣΑΡΛΙ ΤΣΑΠΛΙΝ)


Sir Charles Spencer ''Charlie'' Chaplin (16 April 1889 – 25 December 1977)

*ΥΠΟΚΙΝΟΥΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ CHARLIE HEBDO ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ


ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ

Δεν πρέπει να δώσουμε μόνο τις μάχες που μπορούμε να κερδίσουμε, 
πρέπει να δώσουμε όλες τις μάχες που πρέπει να δοθούν. 

Γιατί ένα λουλούδι στη μέση του κήπου μπορεί να είναι πανέμορφο, 
αλλά ένα λουλούδι στη μέση της ερήμου είναι ένα θαύμα!

MCK




Η ομιλία του μεγάλου δικτάτορα (CHARLIE CHAPLIN)

Λυπάμαι, αλλά δεν θέλω να είναι ένας αυτοκράτορας. Αυτό δεν είναι δουλειά μου.  Δεν θέλω να κυβερνήσω ή να κατακτήσω κανέναν. Θα ήθελα να βοηθήσω τον καθένα αν είναι δυνατόν, Εβραίο, Ευγενή, μαύρο, λευκό. Όλοι θέλουμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο.  Τα ανθρώπινα όντα είναι έτσι. Θέλουμε να ζούμε με την ευτυχία του άλλου, όχι από τη δυστυχία του άλλου. Δεν θέλουμε να μισούμε και να περιφρονούμε ο ένας τον άλλον. Σε αυτόν τον κόσμο υπάρχει χώρος για όλους. Και η καλή γη είναι πλούσια και μπορεί να προσφέρει για όλους. Ο τρόπος ζωής μπορεί να είναι ελεύθερος και ωραίος, αλλά έχουμε χάσει τον δρόμο.
Η πλεονεξία έχει δηλητηριάσει τις ψυχές των ανθρώπων, έχει φράξει τον κόσμο με μίσος, με  το βήμα της χήνας μας οδηγεί στη δυστυχία και την αιματοχυσία. Έχουμε αναπτύξει ταχύτητα, αλλά έχουμε κλειστεί μέσα στον εαυτό μας. Τα μηχανήματα που μας δίνουν την αφθονία μας έχουν οδηγήσει στην πλεονεξία. Οι γνώσεις μας μας έχουν κάνει κυνικούς. Η εξυπνάδα μας, σκληρούς  και αγενείς. Σκεφτόμαστε πάρα πολύ και αισθάνομαι πάρα πολύ λίγο. Περισσότερο από τα μηχανήματα χρειαζόμαστε την ανθρωπότητα. Περισσότερα από εξυπνάδα χρειαζόμαστε καλοσύνη και ευγένεια. Χωρίς αυτές τις ιδιότητες, η ζωή θα είναι βίαια και όλα θα χαθούν. 
Το αεροπλάνο και το ραδιόφωνο μας έφεραν πιο κοντά. Η ίδια η φύση αυτών των εφευρέσεων φωνάζει για την καλοσύνη στους ανθρώπους, φωνάζει για την καθολική αδελφοσύνη, για την ενότητα όλων μας. Ακόμη και τώρα η φωνή μου φτάνει εκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, εκατομμύρια απελπισμένων ανδρών, γυναικών και μικρών παιδιών, θυμάτων ενός συστήματος που παράγει βασανιστές να φυλακίζουν αθώους ανθρώπους.
Για όσους μπορούν να με ακούσουν, λέω, μην απελπίζεστε. Η δυστυχία που είναι τώρα από επάνω μας δεν είναι παρά το πέρασμα της πλεονεξίας, η πικρία των ανθρώπων που φοβούνται τον τρόπο της ανθρώπινης προόδου. Το μίσος των ανθρώπων θα περάσει και οι δικτάτορες θα πεθάνουν, και η δύναμη που πήραν από τους ανθρώπους θα επιστρέψει στο λαό. Και όσον οι άνθρωποι πεθαίνουν για αυτήν, η ελευθερία δεν θα χαθεί ποτέ.
Στρατιώτες! Μην ενδίδετε στα θηρία, σε αυτούς που σας περιφρονούν, που σας υποδουλώνουν, που συντάσουν τη ζωή σας, που σας λένε τι πρέπει να κάνετε, τι να σκεφτείτε και τι να νιώσετε! Που σας τρυπούν, που σας λιμοκτονούν, που σας φέρονται σαν κοπάδι, που σας χρησιμοποιούν ως βορά των κανονιών. Μην δίνετε τον εαυτό σας σε αυτά τα αφύσικα όντα, τους μηχανικούς ανθρώπους με τα μηχανικά μυαλά και τις μηχανικές καρδιές. Δεν είστε μηχανές! Δεν είστε κοπάδι! Είστε άνθρωποι! Έχετε την αγάπη της ανθρωπότητας στις καρδιές σας! Δεν μισείτε! Μόνο όσοι δεν αγαπήθηκαν μισούν - όσοι δεν αγαπήθηκαν και όσοι είναι αφύσικοι! Στρατιώτες! Μην μάχεστε για την δουλεία! Να μάχεστε για την ελευθερία!
Στο 17ο κεφάλαιο του Αγίου Λουκά, είναι γραμμένο: «H Βασιλεία του Θεού είναι μέσα στον άνθρωπο". Όχι σε ένα άνθρωπο, όχι σε μια ομάδα ανθρώπων, αλλά σε όλους τους ανθρώπους! Μέσα σε εσάς! Εσείς, οι άνθρωποι έχετε την εξουσία, την εξουσία να δημιουργήσετε μηχανές. Τη δύναμη να δημιουργήσετε ευτυχία! Εσείς, οι άνθρωποι, έχετε τη δύναμη να κάνετε τη ζωή ελεύθερη και όμορφη, να κάνετε τη ζωή μια υπέροχη περιπέτεια.
Στη συνέχεια, στο όνομα της δημοκρατίας, ας χρησιμοποιήσουμε αυτή τη δύναμη, ας ενωθούμε όλοι. Ας παλέψουμε για έναν νέο κόσμο, έναν αξιοπρεπή κόσμο που θα δώσει στους ανθρώπους την ευκαιρία να εργαστούν, που θα δώσει στη νεολαία ένα μέλλον και στα γηρατειά μια εγγύηση. Με την υπόσχεση αυτών των αξιών, τα θηρία έχουν ανέλθει στην εξουσία. Αλλά λένε ψέματα! Δεν εκπληρώνουν αυτή την υπόσχεση. Ποτέ δεν θα την εκπληρώσουν!
Οι δικτάτορες ελευθερώνουν τον εαυτό τους, αλλά υποδουλώνουν τους ανθρώπους! Τώρα, ας αγωνιστούμε για να εκπληρωθεί αυτή την υπόσχεση! Ας αγωνιστούμε για να ελευθερώσουμε  τον κόσμο, μακριά από τα εθνικά εμπόδια, μακριά από την απληστία,  από το μίσος και τη μισαλλοδοξία. Ας παλέψουμε για έναν κόσμο με αιτία, έναν κόσμο όπου η επιστήμη και η πρόοδος θα οδηγήσουν στην ευτυχία όλων των ανθρώπων. Στρατιώτες! Στο όνομα της δημοκρατίας, ας ενωθούμε όλοι!

CHARLIE CHAPLIN

(Μετάφραση: Μάκης Κολοβός)


«Ο Μεγάλος Δικτάτορας» 
Sir Charles Spencer ''Charlie'' Chaplin 
(1940)

«Time» 
Hans Zimmer 
«Insertion» soundtrack
(2010)

Πρόλογος, υποτιτλισμός, παραγωγή, 
MCK - MCK A/V PRO 
2015

Για τον Κόσμο, τους Ανθρώπους,
τη Δημοκρατία, τις Ελληνικές εκλογές,
για Εσένα, για Εμένα.


Comments

Popular posts from this blog

THE FUTURE PAST («THE GREAT DICTATOR» - CHARLIE CHAPLIN)

Sir Charles Spencer ''Charlie'' Chaplin (16 April 1889 – 25 December 1977) *MOTIVATED BY CHARLIE HEBDO AND THE UPCOMING GREEK ELECTIONS THE FUTURE PAST We should not only fight the battles we can win, we should fight all the battles that must be fought Because  a flower in the middle of the garden is beautiful,  but a flower in the middle of the desert is a miracle MCK  The great dictator's speech (CHARLIE CHAPLIN) I’m sorry, but I don’t want to be an emperor. That’s not my business. I don’t want to rule or conquer anyone. I should like to help everyone if possible, Jew, Gentile, black man, white. We all want to help one another. Human beings are like that. We want to live by each other’s happiness, not by each other’s misery. We don’t want to hate and despise one another. In this world there is room for everyone. And the good earth is rich and can provide for everyone. The way of life can be free and beautiful, but

"MATRIX" ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ "NEO" ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ

  Πόσο Μatrix είναι αλήθεια το μυαλό των απανταχού Neo του σήμερα;  Neo:  1. Μια νέα ή ανανεωμένη μορφή όπως της ολιγαρχίας, του φασισμού, της μοναρχίας κ.τ.λ.;  Νeo -:  2. Μια συνδυαστική μορφή που σημαίνει «νέα», «πρόσφατη», «αναβιωμένη», «τροποποιημένη», που χρησιμοποιείται στο σχηματισμό σύνθετων λέξεων όπως νεολιθικός, νεοφασίστας, νεοορθόδοξος, νεοδημοκράτης, νεοφιλελεύθερος  κ.τ.λ.;  Μatrix:  1. Μια μήτρα πολιτιστικού, κοινωνικού ή πολιτικού περιβάλλοντος στο οποίο αναπτύσσεται κάτι όπως «η δύναμη ανήκει σε αυτούς που την κατέχουν και σε αυτούς που την αρπάζουν» κ.τ.λ.;  2. Ένα καλούπι στο οποίο κάτι, όπως μια νέα κοινωνική δομή, χυτεύεται ή διαμορφώνεται όπως «η ομορφιά ταιριάζει στις γυναίκες και η ισχύς στους άνδρες» κ.τ.λ.;  3. Μια ορθογώνια σειρά ποσοτήτων ή εκφράσεων σε σειρές και στήλες που αντιμετωπίζεται ως μεμονωμένη οντότητα και χειρίζεται σύμφωνα με συγκεκριμένους κανόνες όπως «ο όχλος είναι μεγάλη δύναμη αλλά δεν κατευθύνεται από τους πολλούς» κ.τ.λ.;  4. Μια οργανω

LOVE HURTS... LITERALLY!

The Dirdy Birdy by John R. Dilworth  "The Dirdy Birdy", created by John R. Dilworth in 1993. This hit film aired on MTV's "Cartoon Sushi" and was part of Spike & Mike's Festival. For more films by John Dilworth, see http://www.stretchfilms.com. The song used in this film is: Hahahoho - The Big Laugh, by Jürgen Schlachter The cause of me posting this video, except for it's great sence of humor, is that: each and everyone of us experienced such a rejection. Mine is a bit fresh, hahaha! Masc, Αθήνα 2013.

Contact Form

Name

Email *

Message *